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Part 1 – Preliminary 

1 Name  

(1) This technical standard is the Telecommunications (Requirements for 
Customer Access Equipment for connection to a Telecommunications 
Network – AS/CA S003) Technical Standard 2025. 

(2) This technical standard may also be cited as AS/CA S003-2025. 

2 Commencement 

  This technical standard commences at the start of the day after the day it is 
registered on the Federal Register of Legislation. 
Note: The Federal Register of Legislation may be accessed free of charge at 

www.legislation.gov.au. 

3 Authority 

 This technical standard is made under subsection 376(1) of the 
Telecommunications Act 1997. 

4 Repeal of the Telecommunications Technical Standard 
(Requirements for Customer Access Equipment for connection 
to a Telecommunications Network – AS/CA S003) 2015 

  The Telecommunications Technical Standard (Requirements for Customer 
Access Equipment for connection to a Telecommunications Network – 
AS/CA S003) 2015 (F2015L00183) is repealed. 

5 Objects  

  The objects of this technical standard are to specify requirements that are 
necessary or convenient for: 
(a) protecting the integrity of a telecommunications network or a facility;  
(b) protecting the health or safety of persons who: 
 (i) operate;  
 (ii) work on;  
 (iii) use services supplied by means of; or 
 (iv) are otherwise reasonably likely to be affected by the operation 

of; 
 a telecommunications network or a facility;  

(c) ensuring that customer equipment can be used to give access to an 
emergency call service; and 

(d) ensuring, for the purposes of the supply of a standard telephone 
service, the interoperability of customer equipment with a 
telecommunications network to which the equipment is, or is 
proposed to be, connected.  
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Part 2 – Interpretation 

6 Definitions  

 In this technical standard: 
ACMA transition period, in relation to an applicable AS/CA Standard, has 
the meaning given by section 8. 
Act means the Telecommunications Act 1997. 
amendment instrument, in relation to an applicable AS/CA Standard, 
means an instrument published by Communications Alliance Ltd that 
amends that standard. 

analogue/TDM item means an item of customer access equipment that: 
(a) uses either or both of the following to attain a port connection:  

(i) an analogue technology;  
(ii) a PCM based TDM technology; and 

(b) does not use packet based technology, or have any interfaces to a 
packet based network. 

Note: “PCM” stands for Pulse Code Modulation. 
 “TDM” stands for Time Division Multiplexing. 

applicable AS/CA Standard, in relation to an item, has the meaning given 
by section 7. 
AS/CA S003.1:2010 means the Australian Standard AS/CA S003.1:2010 – 
Requirements for Customer Access Equipment for connection to a 
Telecommunications Network – Part 1: General, published by 
Communications Alliance Ltd in September 2010. 
Note: AS/CA S003.1.2010 can be accessed free of charge on Communications Alliance 
Ltd’s website at www.commsalliance.com.au.  

AS/CA S003.2:2010 means the Australian Standard AS/CA S003.2:2010 – 
Requirements for Customer Access Equipment for connection to a 
Telecommunications Network – Part 2: Analogue and TDM based 
technologies,  published by Communications Alliance Ltd in September 
2010. 
Note: AS/CA S003.2.2010 can be accessed free of charge on Communications Alliance 
Ltd’s website at www.commsalliance.com.au.  

AS/CA S003.3:2010 means the Australian Standard AS/CA S003.3:2010 – 
Requirements for Customer Access Equipment for connection to a 
Telecommunications Network – Part 3: Packet and cell based 
technologies, published by Communications Alliance Ltd in September 
2010. 
Note: AS/CA S003.3.2010 can be accessed free of charge on Communications Alliance 
Ltd’s website at www.commsalliance.com.au.  
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AS/CA transition period has the meaning given by section 9. 
customer access equipment means customer equipment that: 
(a) is designed with multiple ports (that are local or network ports) that is 

used, installed ready for use or is intended for use to provide access to a 
telecommunications network; and 

(b) is capable of any one or more of switching, storage, processing 
conversion, integration, line isolation or coupling, or multiplexing of 
analogue or digital voice equivalent communication. 

date a modified item is made has the meaning given by section 11. 
included in a class of items has the meaning given by section 10. 
item means a thing that is customer equipment to which this technical 
standard applies, as provided by section 12, and includes a modified item. 
modified item means an item that has been modified, by or on behalf of the 
manufacturer or importer of the item, after the item was manufactured or 
imported and, for the avoidance of doubt, is the item as modified. 
original item has the meaning given by subsection 10(1). 
original modified item has the meaning given by subsection 10(2). 
packet/cell based item means an item of customer access equipment that 
uses either or both of the following:  
(a) a packet or cell based technology to attain a port connection;  
(b) a packet or cell based port for an external connection. 
replacement standard, in relation to an applicable AS/CA Standard, means 
a standard published by Communications Alliance Ltd that replaces the 
applicable AS/CA standard.  
Note: A number of expressions used in this instrument have the same meaning as in the 

Act, including: 
• customer equipment (see sections 7 and 21) 
• emergency call service (see section 7) 
• facility (see section 7 and subsection 374(2)) 
• import (see section 7) 
• manufacturer or importer of customer equipment or customer cabling (see 

section 406A) 
• standard telephone service (see section 7) 
• telecommunications network (see section 7 and subsection 374(1)). 

6A References to other legislative instruments 

  In this technical standard, unless the contrary intention appears, a 
reference to any other legislative instrument is a reference to that other 
legislative instrument as in force from time to time. 
Note: For references to Commonwealth Acts, see section 10 of the Acts 

Interpretation Act 1901; and see also subsection 13(1) of the Legislation Act 
2003 for the application of the Acts Interpretation Act 1901 to legislative 
instruments. All Commonwealth Acts and legislative instruments are 
registered on the Federal Register of Legislation.  The Federal Register of 
Legislation may be accessed free of charge at www.legislation.gov.au. 
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7 Applicable AS/CA Standard 

In this technical standard, each of the following is an applicable AS/CA 
Standard in relation to an item: 
(a) in all cases – AS/CA S003.1: 2010;  
(b) if the item is an analogue/TDM item – AS/CA S003.2:2010; 
(c) if the item is a packet/cell based item – AS/CA S003.3:2010. 

8  ACMA transition period  

 In this technical standard, if an applicable AS/CA Standard is amended or 
replaced, there is an ACMA transition period in relation to the applicable 
AS/CA Standard, being: 
(a) in a case where there is an AS/CA transition period for the 

amendment or replacement of the applicable AS/CA Standard – a 
period that is the same as the AS/CA transition period; or 

(b) in any other case – a period of two years commencing on the day the 
applicable AS/CA Standard is amended or replaced. 

Note 1: See subsections 14(3) and 15(4) in relation to an ACMA transition period.  
Note 2: If the applicable AS/CA Standard is amended or replaced during an ACMA 

transition period, there is another ACMA transition period which overlaps with 
the first-mentioned transition period.  See subsections 14(4) and 15(5) in 
relation to overlapping ACMA transition periods. 

9 AS/CA transition period 

(1) If:  
(a) an amendment instrument or a replacement standard, in relation 

to an applicable AS/CA Standard, determines arrangements to 
deal with any issues of a transitional nature that may arise as a 
result of the amendment or replacement of the applicable 
AS/CA Standard;  

(b) the arrangements are for a specified period commencing on the 
day the applicable AS/CA Standard is amended or replaced; 
and  

(c) the arrangements have the effect of allowing a relevant item to 
comply with: 
(i) the applicable AS/CA Standard as in force immediately 

before the commencement of the specified period; or 
(ii) the applicable AS/CA Standard, or the replacement 

standard, as in force at the commencement of the 
specified period; 

the specified period is an AS/CA transition period for the 
amendment or replacement of the applicable AS/CA Standard, for the 
purposes of section 8. 

(2) For the purposes of subsection (1), each of the following is a relevant 
item: 
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(a)  an item that is manufactured in Australia or imported during 
the specified period;  

(b)  a modified item that is made in Australia or imported during 
the specified period. 

10 Class of items  

(1) In this technical standard: 
(a)  an item (other than a modified item) is included in a class of 

items if the item: 
(i) is identical to each other item of the class (irrespective of 

when the items were manufactured or imported); and 
(ii)  has the same manufacturer or importer as each other 

item; and 
(b) the original item, in relation to the class of items, is the item of 

the class that was the first to be manufactured in Australia or 
imported. 

(2) In this technical standard: 
(a)  a modified item is included in a class of items if: 

(i) the modification which resulted in that item is identical to 
the modification which resulted in each other item of the 
class (irrespective of when the items were so modified); 

(ii)  the modified item is, in all other respects, identical to 
each other item (irrespective of when the items were 
manufactured or imported); and 

(iii) the modified item has the same manufacturer or importer 
as each other item; and 

(b) the original modified item, in relation to the class of items, is 
the item of the class that was the first to be so modified in 
Australia. 

11 Date a modified item is made 

In this technical standard, a reference to the date a modified item is made 
is a reference to the date of making of the modification which results in 
that item.
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Part 3 – Application and requirements 

12 Application  

  This technical standard applies to customer access equipment. 

Note: See the definition of customer access equipment in section 6. This technical 
standard applies to customer access equipment even if the customer access 
equipment is also intended for use for connection to other networks such as a private 
network.  

13 Requirements 

(1) An item (other than a modified item) must meet the requirements of 
subsection 14(1), (2), (3) or (4) in relation to each applicable AS/CA 
Standard. 

(2) A modified item must meet the requirements of subsection 15(1), (2), 
(3), (4) or (5) in relation to each applicable AS/CA Standard. 

14 Standard for items (other than modified items) 

(1) If an item complies with an applicable AS/CA Standard as in force 
on the date the item is manufactured in Australia or imported, the 
item meets the requirements of this subsection in relation to the 
applicable AS/CA Standard. 

(2) If an item:  
(a) is included in a class of items; and 
(b) complies with an applicable AS/CA Standard as in force on the 

date the original item of the class was manufactured in 
Australia or imported;  

the first-mentioned item meets the requirements of this subsection in 
relation to the applicable AS/CA Standard. 

(3) If:  
(a) there is an ACMA transition period in relation to an applicable 

AS/CA Standard; 
(b) an item is manufactured in Australia or imported during the 

transition period; and 
(c) the item complies with: 

(i) the applicable AS/CA Standard as in force immediately 
before the commencement of the transition period; or 

(ii) the applicable AS/CA Standard, or a replacement 
standard, as in force at the commencement of the 
transition period; 

the item meets the requirements of this subsection in relation to the 
applicable AS/CA Standard. 
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(4) If:  
(a) an ACMA transition period overlaps with another ACMA 

transition period in relation to an applicable AS/CA Standard;  
(b) an item is manufactured in Australia or imported during the 

period of overlap; and 
(c) the item complies with: 

(i) the applicable AS/CA Standard as in force immediately 
before the commencement of the earliest of those 
transition periods; or 

(ii) the applicable AS/CA Standard, or a replacement 
standard, as in force at the commencement of any one of 
those transition periods; 

the item meets the requirements of this subsection in relation to the 
applicable AS/CA Standard. 

15 Standard for modified items 

(1) If a modified item complies with an applicable AS/CA Standard as in 
force on the date the modified item is made in Australia, the modified 
item meets the requirements of this subsection in relation to the 
applicable AS/CA Standard. 

(2) If a modified item:  
(a) is included in a class of items; and 
(b) complies with an applicable AS/CA Standard as in force on the 

date the original modified item of the class was made in 
Australia;  

the first-mentioned item meets the requirements of this subsection in 
relation to the applicable AS/CA Standard. 

(3)   If: 
(a) a modified item would have been included in a class of items 

but for the making of the modification which resulted in that 
item; and   

(b) the modification is not material and, in particular, the modified 
item complies with the applicable AS/CA Standard as in force 
on the date the original item of the class was made in Australia 
or imported; 

the first-mentioned item meets the requirements of this subsection in 
relation to the applicable AS/CA Standard. 

(3A) For the purposes of subsection (3), the modification is material if the 
modification would or could reasonably be expected to affect 
whether the modified item complies with the AS/CA Standard as in 
force on the date the original item of the class was made in Australia 
or imported. 

(4) If:  
(a) there is an ACMA transition period in relation to an applicable 

AS/CA Standard; 
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(b) a modified item is made in Australia during the transition 
period; and  

(c) the modified item complies with: 
(i) the applicable AS/CA Standard as in force immediately 

before the commencement of the transition period; or 
(ii) the applicable AS/CA Standard, or a replacement 

standard, as in force at the commencement of the 
transition period; 

the modified item meets the requirements of this subsection in 
relation to the applicable AS/CA Standard. 

(5) If:  
(a) an ACMA transition period overlaps with another ACMA 

transition period in relation to an applicable AS/CA Standard; 
(b) a modified item is made in Australia during the period of 

overlap; and  
(c) the modified item complies with: 

(i) the applicable AS/CA Standard as in force immediately 
before the commencement of the earliest of those 
transition periods; or 

(ii) the applicable AS/CA Standard, or a replacement 
standard, as in force at the commencement of any one of 
those transition periods; 

the modified item meets the requirements of this subsection in 
relation to the applicable AS/CA Standard.
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Part 4 – Savings and transitional arrangements 

16 Items manufactured, imported or modified before 
commencement 

(1) If: 
(a) an item (other than a modified item) was manufactured in 

Australia or imported before the commencement of this 
technical standard; and 

(b) the item complies with the Telecommunications Technical 
Standard (Requirements for Customer Access Equipment for 
connection to a Telecommunications Network – AS/CA 
S003) 2015 as in force immediately before the commencement 
of this technical standard;  

the item is taken to comply with this technical standard. 

(2) If: 
(a) a modified item was made in Australia before the 

commencement of this technical standard; and 
(b) the modified item complies with the Telecommunications 

Technical Standard (Requirements for Customer Access 
Equipment for connection to a Telecommunications Network – 
AS/CA S003) 2015 as in force immediately before the 
commencement of this technical standard;  

the modified item is taken to comply with this technical standard.

  
 


